Geschiedenis Kortebaandraverij

Bij de 50e internationale ponymarkt in 2007 wilde  de ponymarktcommissie, naast de plaatsing van een kunstwerk (de wilgenpony) op de rotonde Loostraat, iets extra’s organiseren.

Mede op initiatief van Wim Nas, een der oprichters van de ponymarkt, werd gedacht aan een kortebaandraverij. Een geheel nieuw en onbekend fenomeen in dit deel van het land. En hoewel Wim Nas als eigenaar van stoeterij Buitenzorg in de draverswereld  goed ingevoerd, was dit ook voor hem iets geheel nieuw. Om wegwijs te worden werden tal van draverijen in westelijk Nederland  en West Friesland bezocht. Gaandeweg nam het enthousiasme voor zo’n spectaculair gebeuren toe.

Maandenlange voorbereidingen, hulp van ervaringsdeskundigen van andere comités en van de NDR gingen vooraf. Ook de gemeente verleende volledige medewerking.

En dan is het zover. Op 13 augustus 2007, de maandagmiddag van de 50e ponymarkt, de eerste kortebaandraverij op de Teselaar in Bemmel.

In het Kortebaanjaarboek 2007 lezen we: “De toeschouwers staan bij de eerste start op de Teselaar vier rijen dik. Allemaal proberen ze een glimp op te vangen van de draverij. Wanneer Sheba Boko en Porsto R in de eerste ontmoeting van de middag direct strijden op “haren en snaren” staan de mensen met open mond langs de lijn”.

In het vervolg van het jaarboek lezen we: “Kortebaankoorts in Bemmel. Ze hadden er nog nooit van gehoord en verstand van de deelnemende paarden hadden ze al helemaal niet. Toch organiseerde de ponymarktcommissie een prachtige kortebaandraverij op de Teselaar. Een jarenlange traditie lijkt geboren”.

Bedoeld als eenmalig jubileumactiviteit was die eerste draverij zo’n doorslaand succes dat als vanzelfsprekend werd besloten er een jaarlijks evenement van te maken. Niet op de maandagmiddag maar voortaan op de dinsdag na de ponymarkt.

Met het oog op een grotere bekendheid werd de in de paardenwereld welbekende naam Buitenzorg aan de draverij verbonden. Voortaan dus de Buitenzorg Kortebaandraverij in Bemmel.

De daarop volgende jaren werden eveneens zeer succesvolle draverijen georganiseerd. Dit heeft ertoe geleid dat in 2011 Bemmel de eervolle uitnodiging kreeg het kampioenschap van Nederland te organiseren. Alles werd uit de kast gehaald om er dat jaar iets bijzonders te maken. En dat is volledig gelukt

We citeren uit het Kortebaanjaarboek 2011:”Bemmel wil de nieuwe standaard zetten  voor het Nederlands kampioenschap. En daar slaagde de ponymarktcommissie met vlag en wimpel in.De huldiging was er een van grote klasse. De herauten te paard en de manier waarop het volkslied werd gespeeld gaf het kampioenschap nog meer gewicht”.

Alles klopte in 2011 en de Bemmelse ponymarktcommissie werd dat jaar uitgeroepen tot ”Kortebaanjaarboek vereniging van het jaar”. 

Opmerkelijk nog dat de Belgische pikeur Christophe de Groote er met het Nederlands kampioenschap vandoor ging. 

Ook de daarop volgende jaren kon teruggezien worden op een succesvol verloop van de koersen, al was het in 2012 een dubbeltje op zijn kant. Niet alleen omdat het aantal aangemelde dravers aanvankelijk onvoldoende was, maar het waren vooral de weersomstandigheden in de namiddag. Rond 16.00 uur barstte een zwaar noodweer los boven Bemmel. Hevige regenbuien en zware windstoten teisterden publiek, paarden en parkoers. Toch kon, nadat het noodweer was overgetrokken, de baan hersteld worden en de koers toch nog worden beëindigd.

Sinds 2014 zijn er enkele aanpassingen in het parkoers aangebracht waardoor weer over een lengte van 300 meter kan worden gestreden in plaats van voordien 275 meter.  

 

 

Reith & ten Bohmer
Frans Knorth Makelaardij
Lidl
Bakker Hydraulic Products
Mesthandel Peters
Makelaar Broex
Hovenier Bruins
Landwinkel de Woerdt
Buitenpoort Catering
DrukwerkCentrum Leijser
Autoschade Elst
Assurantie kantoor Derksen C.V.
Hans Huijbers
DENNED InstallatieTechniek
Absolute Advocaten
Hullenaar Balk
AH Bemmel
Bongers & Lemmers Makelaardij
Bongers & Lemmers Verzekeringen
Kanbouw
Gelsing Steenhandel
Autobedrijf Wientjes
Da Giorgio
VDP Beveiligingstechnieken
Van Marwijk Installaties
K3Delta
Autobedrijf van Meegen
Ronald Lamers
Het Wapen van Bemmel
Fabribouw
Goris Sloopwerken
Paardenkliniek Buitenzorg
Harry Mattijssen
De Molenwei
Gemeentenieuws
Transportbedrijf Derks
Hooimyt - Stoeterij Buitenzorg
Jumbo Bemmel
WJ Finance
Otten & Kampschreur
Van Workum Verhuur
Kortebaandraverijen.nl
Simon Schulte - Hoveniers
Bemap
ATMR
Website gemaakt door: KP Design