Geschiedenis ponymarkt
De eerste ponymarkt, op 19 augustus 1958, was een primeur voor Nederland, want tot dusverre werden pony´s altijd verhandeld op paardenmarkten. Je vond ze dan vaak ergens in een hoekje, waar de kleine beestjes nauwelijks opvielen.
De markt in Bemmel voorzag dus in een behoefte en heeft, vanwege zijn overzichtelijkheid, óók voor de bezoekers, al die jaren zijn aantrekkelijkheid behouden. De aanvoer is door de jaren heen variabel geweest maar is de laatste jaren weer stijgend. Internationale handel van zo’n 2000 pony’s is op de Bemmelse Ponymarkt geen uitzondering.
Historisch overzicht
In 1958 is door VVV van Bemmel het initiatief genomen om een ponymarkt in Bemmel op te zetten. Grote initiatiefnemers hiervan waren Wim en Nel Nas. Er werd een speciale marktcommissie ingesteld om de ponymarkt te organiseren. De VVV was toen nog nauw verbonden met de gemeente Bemmel. De toenmalige gemeentesecretaris, Nol Jansen, was de eerste voorzitter van de marktcommissie. Verder waren Tonnie Olthof, Toon Stuart en natuurlijk Wim Nas lid van de eerste ponymarktcommissie.
De Elster paardenmarkt had ernstig bezwaar tegen het oprichten en starten van de ponymarkt in Bemmel en heeft tegen de verleende vergunning geprocedeerd. Uiteindelijk heeft de Raad van State besloten dat de markt er mocht komen. En zo is de eerste ponymarkt geboren.Ter promotie van de ponymarkt werden suikerzakjes door het hele land, op alle markten en cafe’s, verspreid met de Ponymarkt Bemmel er op.
De opening van de eerste Ponymarkt vond op spectaculaire wijze plaats. Een kist, helemaal bekleed met krentenbrood van Knipping, moest een groot krentenbrood voorstellen. Bij het aansnijden van het krentenbrood door de Commissaris van de Koningin in Gelderland, de heer Bloemers, ging de kist open en kwam er een klein veulentje uit. De markt werd een doorslaand succes en was een echte aanwinst voor de Bemmelse Kermis.
De tweede markt was nog een groter succes. Het Shetland Pony Stamboek verzorgde op de markt export stamboekpapieren en er waren keuringsartsen om de uitvoer naar Duitsland mogelijk te maken. Bij de start van de ponymarkt was er nog geen marktterrein. De eerste jaren was er één groot touw midden op de Loostraat. Pas in 1960 is het marktterrein op de Markt ontstaan.
Vanaf 1974 tot ongeveer 2000 werd nagenoeg jaarlijks De Gulden Pony uitgereikt. Dit beeldje werd uitgereikt op de ponymarkt aan de dierenvriend van het jaar. De Ponymarkt functioneert al jaren en is al de jaren georganiseerd door de Ponymarktcommissie. De commissie was en is altijd nauw verbonden geweest met de gemeente. Het is dan ook een gemeentelijke commissie. In de voorbije tijd zijn er verschillende voorzitters geweest. Zoals gezegd was Nol Jansen de eerste voorzitter. Daarna volgden Ad Akkermans, Piet Lemmen en Frans Crijns.
Inmiddels zijn er diverse plekken in het dorp Bemmel waaruit de aanwezigheid van de Ponymarkt in Bemmel blijkt. Op 6 augustus 1960 is het eerste ponystandbeeld onthuld. Het is het stenen beeld Pony met meisje gemaakt door Ed van Teeseling. Dit beeld kun je vinden aan het Vossenhol. In 1982 is een tweede beeld door de VVV aangeboden aan de gemeente. Het is een bronzen beeltenis van twee pony’s, gemaakt door Toon Grassens uit Gemert. De twee pony’s staan sinds die tijd als vast onderdeel op de Markt.
Ter gelegenheid van de 50ste Ponymarkt, in 2007, heeft de Ponymarktcommissie een Wilgenpony aangeboden aan de gemeente. De wilgenpony is geplaatst op de rotonde van de Herckenrathweg met de Loostraat. Het beeld is gemaakt door Geert van der Pol uit Beek (Montferland). Tevens is op de rotonde een hoogstam wilde appelboom geplant.
(tekst ontleend uit het boek: Mensen, paarden en paardenmensen, Het levensverhaal van Wim Nas)